برگ­های این گیاه یک نوع رزین آروماتیک تولید می­کنند که مقوی دستگاه گوارشی انسان است. به­ طور کلی این گیاه دارای ۰/۱۲ تا ۰/۱۶ درصد روغن­های ضروری است که حدود ۰/۴۳درصد آن درگل­اذین تجمع می­یابد. شیرینی در استویا مربوط به حضور دی ترپن گلیکوزاید انت کائورن است که در آب  محلول بوده و ۳۰۰ بار شیرین تر از شکر معمولی (سوکروز) هستند. گلیکوزایدها ترکیباتی ارگانیک هستند که از یک بخش گلیکونی (شیرین) و یک بخش غیر گلیکونی تشکیل شده­اند. گلیکول ممکن است از رامنوز، فروکتوز، گلوکز، زایلوز ، آرابینوزو غیره تشکیل شده باشد. قسمت­های غیر گلیکونی نیز ممکن است شامل استرول تانین، کاروتنوئید و غیره باشد. برگ­های استویا دارای تجمع مخلوطی از حداقل ۸ گلیکوزاید مختلف است که از استویول تتراسایکلیک دی ترپن مشتق شده­اند. استویوزاید به عنوان فراوان­ترین ترکیب شیرین­ کننده، ۵ تا ۱۰ درصد وزن برگ خشک را شامل می­شود. ریبودیوزاید A (2 تا ۴ درصد برگ خشک)، ریبودیوزاید B، C (1 تا ۲ درصد)، ریبودیوزاید D و E (0/4تا ۰/۷ درصد برگ خشک) و همچنین دالکوزایدA و استویول­بیوزاید نیز در این گیاه وجود دارند. قدرت شیرین­ کنندگی آن ها به ترتیب در مقایسه با شکر، ۲۵۰ تا ۳۰۰، ۳۵۰ تا ۴۵۰، ۳۰۰ تا ۳۵۰، ۵۰ تا ۱۲۰، ۲۰۰ تا ۳۰۰، ۲۵۰ تا ۳۰۰، ۵۰ تا ۱۲۰ و ۱۰۰ تا ۱۲۵ برابر است. استویا همچنین دارای پروتئین، فیبر، کربوهیدرات­، فسفر، آهن، کلسیم، پتاسیم، سدیم، منیزیم، روی، ویتامین A وC  است. این ترکیبات شیرین از میان فرایند­های گوارشی  بدون تجزیه شیمیایی عبور می­کند و به همین دلیل برای کسانی که نیاز به  کنترل قند خون دارند مفید است.

تحقیقات روی بیوسنتز، سمیت زدایی، متابولیسم و مفهوم تغذیه ای استویا این نتیجه را در پی داشت که اکثر آزمایش های سمیت انجام شده روی استویوزاید منفی است و استفاده از استویوزاید تصفیه شده به عنوان یک افزودنی غذایی برتر از نقطه نظر سلامتی عمومی رایج شد. در نتیجه استویا و استویوزاید را می­توان به عنوان یک شیرین کننده سالم استفاده کرد.

 

دکتر استویا ، اولین و بزرگترین ارائه دهنده محصولات رژیمی و دیابتی فرآوری شده با گیاه استویا

برای آشنایی با محصولات رژیمی و دیابتی دکتر استویا از این سایت دیدن فرمایید:

               www.drstevia.ir